RECEPTY

Čvangajsk lesný na spôsob mozočku

Už dávno som nad týmto jedlom uvažovala, chýbalo mi len jedno - suchohríby. Tak keď som sa k nim konečne dopracovala, musela som svoju ideu zrealizovať... A pri všetkej skromnosti musím napísať, že to bolo naozaj famózne

Ingrediencie: 500 g suchohríby čerstvé
400 g mäso bravčové mleté
2 ks cibuľa
5 ks vajcia
1 PL masť bravčová (alebo kačacia, prípadne maslo)
podľa chuti soľ, korenie čierne mleté, rasca mletá, majorán sušený
1 dl (na podliatie) voda

Popis prípravy: Pripravíme si suroviny - cibuľu očistíme nakrájame na jemno. Hríby opláchneme, vysušíme a nakrájame na malé kúsky. Zomelieme si mäso (ak sme nekúpili už hotové, ja meliem doma).

Na bravčovej masti (alebo kačacej, prípadne masle) podusíme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita.

Pridáme nakrájané suchohríby a prikryté dusíme spolu s cibuľou cca 10 minút.

Pridáme mleté mäso, dochutíme soľou, mletou rascou, mletým korením; zalejeme vodou a necháme dusiiť cca 20-25 minút pod pokrievkou - raz za cca 10 minút premiešame.

Keď je mäso udusené, pridáme vajíčka, poriadne rozmiešame. Úplne na záver, pred odstavením z ohňa pridáme v dlani rozmrvenú majoránku, tá to úžasne prevonia... no a je to hotovo.

Dá sa to jesť rôzne - gustiózne vidličkou a prikusujúc chlebík, ale ja to milujem len tak "dedinsky" natrieť na chlebík, na to nastrúhať čerstvý chren a k tomu prikusovať uhorku, či zeleninku... veľká pochúťka - aj pre tých, ktorí by mozoček do úst nedali (čo ale nie je môj prípad).

Tak dobrú chuť!